4Dportal.com Facebook Profil4Dportal.com Twitter4Dportal.com YouTube kanal4Dportal.com RSS

A+ R A-

Zvijer iz Gevaudana

13328

Kontinent: Europa

Zemlja podrijetla: Francuska

 

Lipanj, 1764., Gevaudan, Francuska. Taj mjesec je označio početak trogodišnje tiranije čudovišta koje pred svojim plijenom nije uzmicalo. Tako su uz mnogobrojna stada ovaca i djeca bila dio beskrupulozne lovine. Lovci ga nisu uspijevali uhvatiti, nitko ga nije vidio iz neposredne blizine, strah je dolazio sve do kraljevskog dvora.

 

Prvi zaključak je bio da je za sve kriv vukodlak. Naime, opis bića je bio ovakav – veći od vuka, velike kandže, crvena dlaka, velika glava, pseća njuška, pjegav po leđima i ima velika usta uz još veće zube.

Pošto je sve došlo do epskog razmjera kralj Luj XV. je odlučio sve uzeti u svoje ruke. Tako je u lov poslao tri vojne ekspedicije te je raspisao nagradu za čudovište što je u sve uključilo i brojne lovce i entuzijaste s puškama. Kako je sve izgledalo ne znam no mogu pretpostaviti da je nastradalo gotovo sve što se našlo pred bijesnom gomilom.

Naposljetku, 19.6.1767. Jean Chastel ubija zvijer i to srebrnim mecima jer je bio pristalica toga da je glavni akter vukodlak. Navodno je u rasporenom čudovištu pronađen dokaz za brojna nedjela u obliku dječje kosti. Lešina je neko vrijeme stajala na središtu Gevaudana da bi poslije došla na kraljev dvor odakle je netragom nestala. Smatra se da je zakopana na nepoznatom mjestu.

Ono što nas zanima je što je zapravo legendarna zvijer iz Gevaduana? Po velikom broju istraživača to je prugasta hijena. Pravih dokaza za to nema, indicije govore da zna biti opasna za domaće životinje kao i to što je sin lovca na neman u svojoj kolekciji ovakvu hijenu imao kao preparirani trofej. Logičniji zaključak je da je vjerojatno za sve kriv ubojica, a da je lovac Jean Chastel leš hijene podastro kao alibi. Možda je upravo on kriv za zagonetne nestanke, no, to ćemo prepustiti piscima poput Agathe Christie, a do tada legenda i dalje živi.

Izvor: Neobjavljena knjiga "Svjetske misterije i tajne" - Ratko Martinović

Video isječci:

Literatura:

* Woodward, Ian - The Werewolf Delusion - 1979.

* Thompson, Richard H. - Wolf-Hunting in France in the Reign of Louis XV: The Beast of the Gévaudan - 1991.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Baner
Baner
Baner

Najnovije

Baner
Baner

Kolumnisti

Popularno

Novosti


Istina o Božiću
24 Prosinac 2018, 11.10
Istina o Božiću

KolumnePartneri

 
4Dportal.com
Join Group
Klub redakcije i čitatelja 4Dportala - Pratite najnovije vijesti iz svijeta paranormalnog, misterija, tajni i teorija zavjera...
 

Prijava

Registracija

*
*
*
*
*

* Polje je obavezno