4Dportal.com Facebook Profil4Dportal.com Twitter4Dportal.com YouTube kanal4Dportal.com RSS

A+ R A-

Woodwose

11751

Kontinent: Europa

Zemlja podrijetla: ---

 

Woodwose ili divljak je mitska figura koja se pojavljuje u umjetničkim dijelima i književnosti srednjovjekovne Europe. Najčešće krasi svodove katedrala (poput one u Canterburyju) i grbove raznih obitelji posebno onih njemačkih. Poznati umjetnici koji su ga ubacili u svoje kreacije su Martin Schongauer i Albrecht Durer.

 

Kao što mu i ime govori on prezentira čovjeka iz divljine. Dlakav, vrlo često i preko cijelog tijela osim ruku i dlanova podrijetlo vuče iz Sumera, odnosno tamošnjeg bića zvanog Enkidu koje je divlje i odraslo u šumi. Kasnije je slična sudbina zahvatila i babilonskog kralja Nabukodonosora II. koji se u potpunosti zapustio i počeo živjeti poput divljeg čovjeka.

Da li je sve ovo alegorija na bića koja su živjela paralelno sa ljudima ili pak ljudi iz divljine (kako je i Tolkien nazvao jednu rasu) ne znamo no vrlo je interesantno kako je jedna ovakva tema postala "mainstream" srednjovjekovne umjetnosti.

 

Video isječci:

---

Literatura:

* Richard Bernheimer - Wild men in the Middle Ages - 1952.

* Rachel Bromwich - Trioedd Ynys Prydein: The Triads of the Island of Britain - 2006.

* Timothy Husband - The wild man : medieval myth and symbolism, Catalogue of an exhibition held at the Cloisters, Metropolitan Museum of Art - 1980.

* Timothy Husband - The wild man : medieval myth and symbolism, Catalogue of an exhibition held at the Cloisters, Metropolitan Museum of Art - 2005.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Baner
Baner
Baner

Najnovije

Baner
Baner

Kolumnisti

Popularno

Novosti


Istina o Božiću
24 Prosinac 2018, 11.10
Istina o Božiću

KolumnePartneri

 
4Dportal.com
Join Group
Klub redakcije i čitatelja 4Dportala - Pratite najnovije vijesti iz svijeta paranormalnog, misterija, tajni i teorija zavjera...
 

Prijava

Registracija

*
*
*
*
*

* Polje je obavezno