4Dportal.com Facebook Profil4Dportal.com Twitter4Dportal.com YouTube kanal4Dportal.com RSS

A+ R A-

Čudovište iz Loch Nessa > Nessie

15882

Jezero: Loch Ness, Škotska

 

Apsolutno najkomercijalnije i najviđenije "čudovište" na svijetu je Nessie. Preko sedamdeset godina imamo priliku čitati u svim novinama o jednom dotad potpuno anonimnom škotskom jezeru. 1933. započinje mit. Tada je zabilježen prvi snimak bića, a snimio ga je Hugh Gray. Ono što je zanimljivo je da se ni dan danas se ne zna da li je snimak vjerodostojan ili je čista "muljaža".

 

Još jedan od razloga zašto je baš tada počela saga o čudovištu je raščišćavanje stabala i stijenja koje je zaklanjalo pogled na jezero iz daljine, kao i miniranje radi gradnje nove ceste što je po mještanima biće podiglo iz morskih dubina. Tu je i moja osobna teorija o mnogo tamnijoj pozadini ove nemani. Naime, 1899., u neposrednoj blizini jezera vrijeme je kratio možda i najpoznatiji mag svih vremena, Aleister Crowley, te je tu navodno obavljao razne prizive sila iznad našeg shvaćanja. Tako bi to stvorenje mogao biti sam nečastivi ili neki njegov sluga dozvan iz ponora ukoliko ima interesa za plivanjem.

Kakvo god da je podrijetlo popularnog Nessia, popis očevidaca tijekom godina je zbilja pozamašan. Apsolutni prvak među njima je čuvar jezera Alex Campbell koji tvrdi da je biće vidio osamnaest puta. Tridesetih godina prošlog stoljeća snimljen je veliki broj fotografija te je tu glasovita prva snimka Hugha Graya kao i vrlo popularna fotografija pukovnika Roberta Kennetha Wilsona. Naime, ako je njegova slika vjerodostojna, snimio je mladunče. Tu je i kontroverza o datumu fotografiranja jer je sve uprizoreno na 1. travanj. Krajem stoljeća smo naišli i na priznanje mještana koji tvrde da je Wilson uslikao običnu igračku koju su "lansirali" u vodu zbog već spomenutog datuma. 1951. Lachlan Stewart uspijeva uslikati 15-metarsko biće. Sir Peter Scott čak daje čudovištu i znanstveno ime - "Nessiteras rhombopteryx".

23.6.1960. Tim Dinsdale, ponajveći entuzijast za ovim fenomenom, uspijeva snimiti četverominutni film na kojem se u natruhama vidi čudovište. Današnja tehnologija to biće naziva običnim čamcem koji se zbog daljine ne nazire baš predobro. Nakon toga dolazi misteriozni i nikad prikazani film izvjesnog dr. MacRea za koji teoretičari zavjere tvrde da ga zbog snimljenih dokaza vojska nikada neće objelodaniti. Vjerojatno najbolja i najjasnija fotografija čudovišta je ona koja potječe iz 1977. godine, a ponosni autor je Anthony Shiels.

Bilo je naravno i znanstvenih ekspedicija na Loch Ness, posebice u zadnjih petnaestak godina. Nije bilo rezultata koji bi išli u korist Nessiju dok će pobornici bića alibi pronaći u tome da je jezero je dugačko 39 km, a voda je tamna i duboka, što omogućava Nessiju prostor za manevar. Jedna od takvih ekspedicija je počela 1962. uz podršku člana parlamenta, Davida Jamesa, te se zvala LNI (Loch Ness Investigation). Brojni eminentni znanstvenici su se tih godina bavili tematikom, no, nažalost bez zapaženijih rezultata. Problemi su bili ili ljudske (nedovoljna brzina pri slikanju) ili tehničke (prespora podmornica) prirode. Nakon neuspjeha ovog projekta u priču ulazi Robert Rines (diplomirani fizičar sa MIT-a) i njegova Academy of Applied Science. 1970. je otkrio postojanje podvodnih spilja, a 1971. pomoću sonara, stroboskopa i kamere počinje sa pokušajima snimanja. 7.8.1972. je datum senzacionalne prve fotografije, dok je lipanj 1976. označio nastanak još dviju legendarnih snimaka. No tu je kao i uvijek kvaka. A kvaka je jako loša rezolucija fotografija. Tako prema skepticima svatko vidi točno ono što želi vidjeti.

Poznata je i zanimljivost već spomenutog znanstvenog naziva bića "Nessiteras rhombopteryx", koje su sveprisutni teoretičari zavjere anagramom preveli kao Monster Hoax By Sir Peter S. (Podvala čudovišta Sir Petera Scotta). 1976. Rines uz istomišljenike uspijeva izraditi čak 100.000 fotografija, no bez rezultata. Rines je nakon toga pokušao još par puta ali bez pravih otkrića. Sredinom 2009. je pomoću aparata Google Earth otkriveno nešto što sliči Nessie usred jezera, a autentičnost još nije potvrđena. Najtemeljitija ekspedicija po mom mišljenju je odrađena 1987. kada je Adrian Shine povezao dvadeset i četiri broda po širini jezera i uz pomoć sonara stvorio super senzor koji nema propusta u polju. Ipak, niti sa takvom tehnologijom Nessie nije otkrivena što nam govori da je možda zaista ni nema.

No, ako je ipak ima, što je ona? Po znanstvenicima, najvjerojatnije pleziosaur. Ne bi bilo prvi puta da otkrijemo navodno izumrlu životinju (resoperka, op.a.). Lignje, hobotnice, drveće, vidre, tuljani, prijevare… Sve su to moguća objašnjenja za ovaj fenomen. Ja neću donositi vlastito sve dok netko ne posumnja da se tu možda radi o konjoglavim ribama ubojicama sa lijeve polutke trećeg planeta uz zvijezdu Alpha Centauri ili ipak možda s njegovog mjeseca. Jer upravo do toga sve ovo i ide. Za mišljenje je potrebna samo jedna glava, no, nažalost, za istinu je potrebna potvrda mainstream znanosti i bezbroj dokaza. Vjerujem da nitko ne bi povjerovao u Nessie sve i da jednog dana u potpunosti izroni i ode na hamburger…

Izvor: Neobjavljena knjiga "Svjetske misterije i tajne" - Ratko Martinović

Video isječci:

In Search Of... - Loch Ness Monster

Literatura:

* Bauer, Henry H. - The Enigma of Loch Ness: Making Sense of a Mystery - 1986.

* Binns, Ronald - The Loch Ness Mystery Solved, Great Britain - 1983.

* Burton, Maurice - The Elusive Monster: An Analysis of the Evidence from Loch Ness - 1961.

* Campbell, Steuart - The Loch Ness Monster, The Evidence - 1985.

* Dinsdale, Tim - Loch Ness Monster - 1961.

* Harrison, Paul - The encyclopaedia of the Loch Ness Monster - 1999.

* Gould, R. T. - The Loch Ness Monster and Others - 1976.

* Holiday, F. W. - The Great Orm of Loch Ness - 1968.

* Mackal, Roy P. - The Monsters of Loch Ness - 1976.

* Whyte, Constance - More Than a Legend: The Story of the Loch Ness Monster - 1957.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Baner
Baner
Baner

Najnovije

Baner
Baner

Kolumnisti

Popularno

Novosti


Istina o Božiću
24 Prosinac 2018, 11.10
Istina o Božiću

KolumnePartneri

 
4Dportal.com
Join Group
Klub redakcije i čitatelja 4Dportala - Pratite najnovije vijesti iz svijeta paranormalnog, misterija, tajni i teorija zavjera...
 

Prijava

Registracija

*
*
*
*
*

* Polje je obavezno