4Dportal.com Facebook Profil4Dportal.com Twitter4Dportal.com YouTube kanal4Dportal.com RSS

A+ R A-

Mothman

10811

Kontinent: Sjeverna Amerika

Zemlja podrijetla: SAD

Vjerujem da su mnogi gledali film "Mothmanova proročanstva" u kojem se holivudski scenaristi temeljito bave ovim fenomenom. Na stotine priča je povezano uz ovo biće koje je šezdesetih godina "letalo" SAD-om, točnije područjem Zapadne Virginie. Po većini opisa, ovo krilato biće nema glavu ni ruke, već velika krila nalik moljcu. Očevici tvrde da je biće bilo veličine aviona te je uzletjelo okomito. Studeni 1966.  sa sobom donosi gotovo sva poznata svjedočanstva o biću. Blizina napuštene tvornice TNT-a iz drugog svjetskog rata je poveznica svim svjedočanstvima.

1967. novinari pojavljivanje ovog bića povezuju sa urušavanjem Srebrnog Mosta između gradova Point Pleasanta i Ohia. Nakon toga dolazimo do termina usko povezanog s Mothmanom a to su proročanstva. Američka javnost je tada postala uvjerena da je biće nekakav glasnik katastrofe, a moguće je da je i sam kreator iste. Iako dokaza za takve tvrdnje baš i nije bilo to nije spriječilo stvaranje javnog mišljenja. Nakon toga je zabilježeno više susreta sa Mothmanom i to u sekundama prije nekog katastrofalnog događaja. 2007. se srušio Minnesota Most što je još jednom za sobom donijelo razna svjedočanstva.

Danas je stvorenje poznatije kroz popularnu kulturu nego kroz ulogu u stvarnosti. Već navedeni film sa holivudskom megazvijezdom Richardom Gereom, deseci knjiga na temu, te razni stripovi su pokazatelj kako prosječan Amerikanac ima nos za zaradu. Sada da li je to biće zbilja uočeno samo jednom ili više puta to je samo stvar za povjesničare. Teorije o podrijetlu Mothmana su toliko nevjerojatne da su i komične. Poltergeist sa mogućnošću vidljive manifestacije, podivljali leteći Bigfoot, halucinacije uzrokovane aparaturom Ljudi u Crnom, to su samo neka od vjerovanja lokalnog stanovništva. Vjerojatnije su one o mutacijama i genetskim pokusima tijekom drugog svjetskog rata koje su stvarali odbjegli Nazi znanstvenici, iako je i to prilično nevjerojatno.

Vanzemaljci su još i najbolja solucija. Uglavnom, bilo da je riječ o čovjeku-šišmišu, čovjeku-moljcu ili čovjeku-sovi većina istraživača smatra da je riječ o jednom biću koje diljem svijeta uzburkava duhove stanovništva i proriče nekakve crne slutnje.

Izvor: Neobjavljena knjiga "Svjetske misterije i tajne" - Ratko Martinović

Video isječci:

Network 51 - Mothman prophecies


Literatura:

* Coleman, L. - Mothman and Other Curious Encounters - 2002.

* Colvin, Andrew - The Mothman's Photographer: The Work of an Artist Touched by the Prophecies of the Infamous Mothman - 2007.

* Sergent, Jr., Donnie - Mothman: The Facts Behind the Legend - 2001.

* Fear, Brad - A Macabre Myth of a Moth-Man - 2008.

* Keel, John A. - The Mothman Prophecies - 2007.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Baner
Baner
Baner

Najnovije

Baner
Baner

Kolumnisti

Popularno

Novosti


Istina o Božiću
24 Prosinac 2018, 11.10
Istina o Božiću

KolumnePartneri

 
4Dportal.com
Join Group
Klub redakcije i čitatelja 4Dportala - Pratite najnovije vijesti iz svijeta paranormalnog, misterija, tajni i teorija zavjera...
 

Prijava

Registracija

*
*
*
*
*

* Polje je obavezno