4Dportal.com Facebook Profil4Dportal.com Twitter4Dportal.com YouTube kanal4Dportal.com RSS

A+ R A-

Fear Liath

17000

Kontinent: Europa

Zemlja podrijetla: Škotska

 

Am Fear Liath Mor ili Veliki Sivi Čovjek sa vrha Ben MacDhui (najviši vrh Cairngormsa i drugi najviši vrh Škotske) je još jedan od čovjekolikih bića u svjetskoj zbirci.

 

Vrlo je visok s kratkom kosom i sama njegova spomen često uznemiruje planinare. Dokazi su par fotografija i otisci stopala, što je vrlo bitno jer postoji uvjerenje da je ovo biće isključivo narodna predaja i dio folklora.

Tu je i svjedočanstvo planinara Johna Normana Colliea iz 1925. u kojem kaže : “Počeo sam misliti da čujem još nešto izuzev zvuka vlastitog hoda. Nakon svakih par koraka sam načuo krckanje i to takvog tipa kao da je netko hodao iza mene i to širinom koraka tri do četiri puta većom od moje…“ Naravno, nastavak priče je proveo u prestravljenom bježanju od takvih zvukova. Ovo ukazuje na sličnost brojnih drugih susreta sa takvim bićima diljem svijeta, no, nažalost bez pravih dokaza.

Najpopularnija teorija o svmu ovom u Škotskoj je halucinacija uzrokovana visinom i razrijeđenim zrakom uz svjetlosne efekte koji uzrokuju ogromne sjenke.

Video isječci:

---

Literatura:

* Shuker, Carl - The Unexplained - 1996.

* Grey, Affleck - The Big Grey Man of Ben MacDhui - 1970.

* McEwan, Graham J.-  Mystery Animals of Britain and Ireland - 1986.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Baner
Baner
Baner

Najnovije

Baner
Baner

Kolumnisti

Popularno

Novosti


Istina o Božiću
24 Prosinac 2018, 11.10
Istina o Božiću

KolumnePartneri

 
4Dportal.com
Join Group
Klub redakcije i čitatelja 4Dportala - Pratite najnovije vijesti iz svijeta paranormalnog, misterija, tajni i teorija zavjera...
 

Prijava

Registracija

*
*
*
*
*

* Polje je obavezno