4Dportal.com Facebook Profil4Dportal.com Twitter4Dportal.com YouTube kanal4Dportal.com RSS

A+ R A-

Bigfoot

181159

Kontinent: Sjeverna Amerika

Zemlja podrijetla: SAD

 

Ako u planinskoj Aziji jako dobro zarađuju na čovjekolikim bićima, ne brinite se, i Amerikanci uzimaju svoj dio kolača. Jako česta pojava u Americi, koju poput NLO-a vidi svaki treći Amerikanac, je Bigfoot.

 

Za razliku od Jetija, Bigfoota su vidjele stotine i stotine ljudi, te je on postao kultna figura zapada Amerike i Kanade. Također, za razliku od Azije, očevici nisu samo istraživači i seljaci, već i sav ostali puk naseljen u tom kraju.

Među poznatijim očevicima su drvosječe iz Oregona, Larry Gamanche iz Yakime, Glenn Thomas iz Estacade itd. Nakon njegovih ukazivanja, Bigfoot iza sebe ostavlja prevrnuto kamenje, pa se smatra da jede svisce.

Jedan od dokaza koji je obilježio povijest Bigfoota i dao neki ozbiljniji dokaz o njegovom postojanju je filmić koji je 1967.god. zabilježio Roger Patterson kraj Bluff Creeka u Sjevernoj Kaliforniji u kojem je glavni akter ženka Bigfoota koja skakuće po šumi.

Analizom filmića je ustanovljeno da je biće visoko 195cm, teško 127kg, vrlo širokih ramena i dužine stopala od 107cm. Ako je sve navedeno prijevara, onaj koji ju je izveo u takvom odijelu je iznimno vješt za svoju visinu, tvrdi dr. Grieve, te je u sve upletena holivudska A produkcija. Analizom otisaka stopala sa raznih mjesta pronalaska otkrivamo da je biće teško od 136 do 454 kg.

Mnogo godina kasnije se ipak javio stanoviti Bob Heironimus koji tvrdi da je za potrebe filma pristao obući odijelo. S obzirom na američku dosjetljivost i „žicu“ za marketingom, sve to i ne bi bilo nemoguće.

Uz sve ovo naravno postoji i bezbroj eventualnih objašnjenja što je to zapravo Bigfoot kao što su recimo medvjedi, organizirane varke, gigantopiteci, izumrli humanoidi itd. Znanstveni svijet u potpunosti odbacuje postojanje Bigfoota zbog nedostatka pravih dokaza. Ipak, 2004. urednik prestižnog časopisa „Nature“ Henry Gee ipak potvrđuje da je potrebna dodatna studija cijele problematike što daje kakvu-takvu nadu u eventualno otkriće ovakvih bića.

Video isječci:

Pattersonov video

Literatura:

* Loren Coleman - Bigfoot! : The True Story of Apes in America - 2003.

* Jeff Meldrum - Sasquatch: Legend Meets Science - 2007.

* J. Bord, C. Bord, L. Coleman - Bigfoot Casebook updated: Sightings And Encounters from 1818 to 2004 - 2005.

* Robert W. Morgan - Bigfoot Observer's Field Manual: A practical and easy-to-follow step-by-step guide to your very own face-to-face encounter with a legend - 2008.

* David Paulides - The Hoopa Project: Bigfoot Encounters in California - 2008.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Baner
Baner
Baner

Najnovije

Baner
Baner

Kolumnisti

Popularno

Novosti


Istina o Božiću
24 Prosinac 2018, 11.10
Istina o Božiću

KolumnePartneri

 
4Dportal.com
Join Group
Klub redakcije i čitatelja 4Dportala - Pratite najnovije vijesti iz svijeta paranormalnog, misterija, tajni i teorija zavjera...
 

Prijava

Registracija

*
*
*
*
*

* Polje je obavezno