4Dportal.com Facebook Profil4Dportal.com Twitter4Dportal.com YouTube kanal4Dportal.com RSS

A+ R A-

Promjene kaznenog zakona - EU nas tjera na legalizaciju incesta??!!!

26449

Pozitivne promjene su novčane kazne do 5 milijuna kuna, do 15 godina za silovanje u braku, do 3 godine za uhođenje bivših partnera (Stalker), no što reći za ostalo? Odlazak kod prostitutke će se kažnjavati do 10 godina zatvora (jer smo katolička država) a s druge strane će biti legalizirana incestoidna zajednica? WTF??!! Očito želimo izgledati kao one spodobe na gornjoj slici? Također, uvodi se prvi stup cenzure za novinare - Novinari će zbog klevete u zatvor a zbog ogovaranja će svatko dobiti novčane kazne! Vrlo interesantno...

 

Ministarstvo pravosuđa objavilo je prijedlog novog Kaznenog zakona koji je sastavila radna skupina te je pozvalo sve zainteresirane da primjedbe i komentare na taj nacrt i postojeći Kazneni zakon dostave na e-mail adresu kazneni.zakon@pravosudje.hr. U prijedlogu radne skupine niz je novih rješenja o kojima dosad nije bilo govora u javnosti.

Dok je sada najveća moguća kazna u Hrvatskoj 40 godina zatvora, predlagatelji otvaraju mogućnost i izricanja jedinstvene kazne za tzv. stjecaj kaznenih djela i do 50 godina zatvora. Najmanje kazne zatvora do šest mjeseci, koje su sada česte i opterećuju zatvorski sustav, samo će se iznimno moći izricati, kad se svrha kažnjavanja ne može postići novčanom kaznom ili radom za opće dobro ili pak ako nije moguće izreći uvjetnu osudu. A za kazne do godine zatvora otvara se mogućnost izdržavanja u vlastitom domu, tzv. kućni zatvor.

Dok se sada pri određivanju novčane kazne u dnevnim dohocima primjenjuje prihodovni kriterij, u prijedlogu se uvodi imovinski kriterij, pri čemu će visina "dnevnice" ovisiti ne samo o prihodima već i o imovini te prosječnim troškovima nužnima za uzdržavanje počinitelja i uže obitelji. S time da dnevni iznos prema prijedlogu ne može biti manji od 20 kuna ni veći od 10.000 kuna. S obzirom na kvantitativni raspon, to znači da će se novčane kazne kretati od najmanje 200 kuna do 3,6 milijuna kuna, a za kaznena djela počinjena iz koristoljublja i do pet milijuna kuna.

Jedno je od novih kaznenih djela "nametljivo ponašanje" koje čini "tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu izazivajući kod nje promjenu životnih navika, tjeskobu ili strah". Nametljivcu prijeti do dvije godine zatvora, a ako je žrtva bivši partner i do tri godine zatvora.

Tolika je kazna i za spolno uznemiravanje podređenih ili zavisnih, pri čemu je dovoljno i verbalno uznemiravanje žrtve ako se ponavlja i ako kod nje izaziva strah ili nelagodu. Žrtva pedofilije, umjesto dosad do 14 godina, bit će dijete mlađe od 15 godina (osim ako je razlika u dobi do četiri godine). Obijesna vožnja bit će kažnjiva sa šest mjeseci do pet godina zatvora.

Preneseno sa:   http://www.vecernji.hr/vijesti/maksimalne-kazne-50-godina-zatvora-pet-milijuna-kuna-clanak-285606

Klijenti prostitutki po prvi put će u Hrvatskoj biti kažnjavani, i to kaznom do čak deset godina zatvora, a svaki seksualni odnos s djetetom mlađim od 15 godina - osim ako razlika između partnera nije manja od četiri godine - bit će kazneno djelo, bez obzira na to je li dijete pristalo na seks ili ne. Propisana kazna je 10 godina zatvora, odnosno 15 ako je primjenjena sila.

Žrtve dugotrajnog zlostavljanja koje ubiju svojeg zlostavljača bit će kažnjene mnogo blaže od drugih ubojica, kaznom od jedne do najviše deset godina zatvora. Osuđenim pedofilima sud će moći izreći doživotnu zabranu prilaska institucijama u kojima borave djeca, a obiteljske nasilnike moći će udaljiti iz zajedničkog kućanstva na razdoblje do tri godine te im nakon izvršenja kazne odrediti zaštitni nadzor još godinu dana.

Ogromne promjene uvode se u područje zaštite obitelji i djece. Nasilničko ponašanje u obitelji kao posebno kazneno djelo je izbačeno, ali je zato u gotovo svim kaznenim djelima otegotna okolnost za počinitelja ako je kazneno djelo počinio prema članu obitelji.

Preneseno sa:  http://www.jutarnji.hr/novi-kazneni-zakon--za-silovanje-u-braku-15-godina-robije/945141/

Uvjet da se seks između brata i sestre, te oca i kćeri ili majke i sina ne bi kažnjavao jest da su obje strane punoljetne te da su se u intimni odnos upustile pri zdravoj pameti te slobodnom voljom, piše Večernji list.

"Otvoreno je pitanje je li sazrelo vrijeme da se punoljetne osobe liše kaznene odgovornosti za ovakvo ponašanje", kaže dr. Velinka Grozdanić s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Voditeljica radne skupine dr. Ksenija Turković, koja vodi Katedru za kazneno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, kaže da u smjeru napuštanja kažnjavanja incesta između odraslih osoba koje to same žele ide velik broj nacionalnih zakonodavstava te da o tome treba razmisliti i kod nas.

"Ako se brat i sestra koji su punoljetni svojevoljno upuste u seksualni odnos, gdje je tu žrtva koju bi trebalo štititi? Tad žrtve nema. Ugrožen je jedino javni moral, no treba li zbog toga ljude slati u zatvor?", pitanja su koja postavlja dr. Turković.

Dr. Turković ističe kako u europskim zakonodavstvima postoje različita rješenja.

Navodi primjer Francuske, u kojoj rodoskvrnuće pri kojemu nema prisile nije kažnjivo još od doba Napoleona, dakle već 200 godina, dok je Njemačka nedavno pokušala sudskom praksom ovo pitanje učiniti nekažnjivim, no nije uspjela.

Preneseno sa:   http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/05/26/0023006.html

Kleveta bi bila svjesno iznošenje neistine o drugome, a za tračanje bi novinar mogao odgovarati (doduše novčano) i u slučaju da piše istinu, a sudac procijeni da ta istina nije bila u javnome interesu.

Članovi radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona nisu ni za milimetra odstupili od modela po kojem bi izmijenili kaznena djela protiv časti i ugleda. I dalje su pri stavu da novinari za klevetu moraju ići u zatvor, da se pored toga uvede novo kazneno djelo sramoćenja, odnosno ogovaranja ili tračanja te da još postoji djelo uvrede.

Kleveta bi bila svjesno iznošenje neistine o drugome, a za tračanje bi novinar mogao odgovarati (doduše novčano) i u slučaju da piše istinu, a sudac procijeni da ta istina nije bila u javnome interesu.

Da se nije odstupilo od tih ideja, bilo je jasno nakon okruglog stola na kojemu su u ponedjeljak mišljenja razmijenili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dio članova radne skupine za izmjenu zakona i novinari.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka upozorio je da ta rješenja nisu dobra, da su na tragu gušenja slobode javne riječi.

Posebno je osudio vraćanje zatvorske kazne za klevetu te upozorio da će se taj potez shvatiti kao oblik političkog pritiska na slobodu medija i to uoči ulaska Hrvatske u EU.

Preneseno sa:   http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/01/17/0923006.html

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
+1 #1 Bel-Mordok 2011-06-23 04:16
Ode svijet u 3. lijepe: Švicarci raspravljaju o legalizaciji incesta??!!
www.4dportal.com/.../

Sutra najveće njemačko kraljevsko vjenčanje u zadnjih sto godina!
www.4dportal.com/.../

Kraljevsko vjenčanje: Teatar apsurda kojeg podržava puk
www.4dportal.com/.../

Gabriele Kuby - Svjetska seksualna revolucija - Uništenje slobode u ime slobode
4dportal.com/.../...
Citat
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Baner
Baner
Baner

Najnovije


Marija Oršić: ALDEBARAN VANZEMALJCI!?
17 Veljača 2019, 21.18
Marija Oršić: ALDEBARAN VANZEMALJCI!?
Čudo iz Vatikana (NWO)
11 Veljača 2019, 17.29
Čudo iz Vatikana (NWO)
Čovjek koji je otkrio sve?!
10 Veljača 2019, 20.52
Čovjek koji je otkrio sve?!
Što se to događa?!
07 Veljača 2019, 22.18
Što se to događa?!
Baner
Baner

Kolumnisti

Popularno

Novosti


Čovjek koji je otkrio sve?!
10 Veljača 2019, 20.52
Čovjek koji je otkrio sve?!
Što se to događa?!
07 Veljača 2019, 22.18
Što se to događa?!
Marija Oršić: ALDEBARAN VANZEMALJCI!?
17 Veljača 2019, 21.18
Marija Oršić: ALDEBARAN VANZEMALJCI!?

KolumnePartneri

 
4Dportal.com
Join Group
Klub redakcije i čitatelja 4Dportala - Pratite najnovije vijesti iz svijeta paranormalnog, misterija, tajni i teorija zavjera...
 

Prijava

Registracija

*
*
*
*
*

* Polje je obavezno